Podcastul Cronicari Digitali, debut pe locul întâi cu primul episod din Sezonul 5

Primul episod din Sezonul 5 al podcastului Cronicari Digitali debutează pe primul loc în mai multe categorii de pe Apple Podcasts și între cele mai populare podcasturi românești pe principalele platforme de streaming audio. Produs de Zaga Brand, podcastul Cronicari Digitali a început noul sezon alături de Cornel Ilie, Dan Perjovschi și Cristian Mărgărit.

Fiecare zi de joi aduce o nouă discuție care completează Patrimoniul Personal: Prețul pe Fericire și Cultura la Purtător. Moderatori sunt jurnalista culturală Diana Popescu și bloggerul Cristian Șimona – aka Blogu lu Otravă.

”Toate perioadele astea testează și pasiunile oamenilor”

Cornel Ilie, solistul VUNK, remarcă în muzica românească valul de cântăreți care caută doar popularitate, fără a adăuga și substanță sau pasiune care să alimenteze muzica lor.

„Îmi pun o întrebare așa, în aer pur și simplu, pentru majoritatea artiștilor: câți ar mai cânta dacă nu ar mai exista nicio platforma pe care să se afișeze? Dacă n-ar mai exista Youtube, Spotify, Facebook, Instagram, câți ar mai cânta doar de dragul de a cânta, chiar dacă nu îi aude nimeni?

Și dacă se întâmplă asta, ar mai cânta același lucru?”, se întreabă Cornel Ilie în podcastul Cronicari Digitali, într-o discuție cu Cristian Șimonca, aka Blogu lu Otravă.

”Nu știu, dar mie mi-e ciudă că oamenii nu mai dau importanță și eu tot sper ca după toată perioada asta, să se mai curețe puțin piața artistică. În industria muzicală, unii s-au mai lăsat – și unii buni, și unii răi – dar mai mulți răi. Răi în sensul de neimplicați, netalentați, întâmplători, care erau acolo pentru că le plăcea ideea de a fi în zona asta muzicală.

Toate perioadele astea testează și pasiunile oamenilor. Cei care sunt cei mai pasionați, în orice domeniu, nu renunță în nicio situație. E atât de mare pasiunea, încât nici nu te gândești că ai putea să renunți”, consideră Cornel Ilie.

La podcastul Cronicari Digitali, artistul Dan Perjovschi îi spune Dianei Popescu despre cum războiul din Ucraina a reușit să atragă atenția și asupra artei și moștenirii culturale a unui popor.

„Acum se generează tot felul de imagini din Ucraina, iar lumea de data asta e atentă. Monumentele sunt umplute cu saci cu nisip, nu se mai vede cine e bărbatul de bronz, dar asta îți spune că trebuie să îți aperi valorile. Ceea ce tu crezi sau ceea ce e definit ca fiind important național și internațional ca țară, ca sistem, dar și ca cetățean. Asta vine din speranță, pentru că asta înseamnă că e viață și după război, iar acele lucrări vor fi foarte importante”, spune Dan Perjovschi.

Cea mai bună lume pentru Dan Perjovschi

„Ar putea fi una fără război! La început ar putea fi asta. Deși, subiecte pentru mine vor fi în permanență, chiar și în societăți paradisiace, pentru că atunci e bine să existe alt tip de disidenți – disidenții la paradis. Arta mea aparține democrațiilor! Deci eu nu o să pot să fac arta mea în clipa de față în Rusia, clar! Nu o să pot să o fac nici în Emiratele Arabe Unite. Sunt anumite zone, autocrații, în care tipul de artă pe care eu îl fac nu e posibil.

Societatea mea ideală e democratică, pluripartidică, cu mai multe voci, chiar și cei care ne enervează acum. Acesta e semnul unei societăți sănătoase, care nu are un singur cor. Asta e societatea mea ideală și ideal ar fi ca pe această platformă democratică să fie o societate bazată pe win-win în care lumea poate să colaboreze”, mărturisește Dan Perjovschi în podcastul Cronicari Digitali, în dialogul avut cu jurnalista Diana Popescu.

În fiecare vineri dimineața, Cosmin Dragomir propune o călătorie în timp și spațiu, în căutarea gustului perfect, alături de pasionați de food și profesioniști.

”Omul credul, neinformat, crede că astfel de metode sunt mai bune decât 5 reguli de bază”

În primul episod din sezonul 5 al podcastului culinar Amintiri Gustoase, parte din Cronicari Digitali, Cristian Mărgărit,  face o analiză o obiceiurilor nesănătoase și demontează mai multe mituri din jurul dietelor și alimentelor ”minune”. 

Jurnalistul și istoricul gastronomic Cosmin Dragomir a căutat să afle, în discuția purtată cu nutriționistul și expertul în fitness Cristian Mărgărit, dacă există sănătate fără avocado, chia și goji, iar alimentele minune intens mediatizate în ultimii ani au puteri absolute.

”Există și tipul de client cu pretenții, fițos, snob până la urmă, care dacă nu vede budincă de chia în meniu fitness, înseamnă că nutriționistul nu se pricepe. Adică trebuie să ai quinoa, budincă de chia, avocado, mango…de parcă nu poți ține dietă normal. Trebuie să ai ceva special acolo că să fie și scump și așa, pentru aleși, nu pentru oricine: nu ții dietă simplu, că orice om. La fel e și cu antrenamentul.

Antrenorii de fitness își pun clientele să stea în cap, cu un elastic legat de degetul mic, să se rotească nu știu cum. La fel, fac parte din aceeași gamă de metode prin care omul credul, neinformat, crede că astfel de metode sunt mai bune decât 5 reguli de bază.”, atrage atenția expertul invitat în podcastul Cronicari Digitali.

Podcastul Cronicari Digitali, un produs Zaga Brand, este susținut de companiile Raiffeisen Bank și Electrolux România. Partenerii proiectului sunt convinși că, prin educație, cultură și acces facil la tehnologie putem deveni cea mai bună versiune a noastră.